Thalassotherapia Crikvenica - Dermatološka rehabilitacija

Dermatološka rehabilitacija

Pod vodstvom dermatološke ambulante te u suradnji s timom fizioterapeuta, provodi se program rehabilitacije za limfedem.

Limfedem je pojam koji obuhvaća skup patoloških stanja u kojima dolazi do kroničnog oticanja tkiva zbog nakupljanja proteinima bogate intersticijske tekućine. Limfedem je uzrokovan blokadom u limfnom sustavu, koji je važan dio vašeg imunološkog i krvožilnog sustava. Blokada sprječava iscrpljivanje limfne tekućine, pa se ona nakuplja i nastaje oteklina.

Limfedem može biti primaran ili sekundaran. Primaran je rijedak, a pojavljuje se uslijed problema u razvoju limfnog sustava u tijelu. Sekundaran limfedem je puno češća pojava, a posljedica je drugih bolesti, stanja ili medicinskih zahvata koji oštećuju limfne žile i čvorove. Najčešći uzroci pojave sekundarnog limfedema su kirurški zahvati (primjerice kod operacije karcinoma dojke), radioterapija, razvoja karcinoma ili infekcije limfnih čvorova.

Nažalost, ne postoji lijek za limfedem, ali se provođenjem skupa terapijskih postupaka može značajno smanjiti oteklina i bolnost te povećati pokretljivost zahvaćenih ekstremiteta.

Program liječenja limfedema u Thalassotherapiji Crikvenica

Program je vođen od strane liječnika specijalista dermatologije i venerologije. Provode se dijagnostičke pretrage a vodeći liječnik može zatražiti konzilijarno mišljenje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Po završetku programa rehabilitacije izvršiti će se završni pregled te izdati nalaz i preporuka o daljnjem liječenju. Ukoliko se ukaže potreba, tijekom rehabilitacijskog programa mogu biti izvršeni kontrolni pregledi. Splet terapijskih procedura dizajnira se posebno za svakog pojedinog klijenta sukladno njegovom specifičnom zdravstvenom stanju. Terapijske procedure uključuju manualnu drenažu, bandažiranje, individualne vježbe i kineziotaping.

Programi rehabilitacije provode se u okviru

Cjenik

Cjenik

Pogledaj

Kompletna dekongestivna fizioterapija edema

U Thalassotherapiji Crikvenica posebno educirani fizioterapeuti provode postupke manualne limfne drenaže, bandaže te terapijskih vježbi a sve u cilju smanjenja limfedema, bilo da je riječ o postoperativnom edemu, edemu nastalom kao posljedica kod onkoloških dijagnoza nastalih uslijed operativnog zahvata, kemoterapije i zračenja. U novije vrijeme kod blažih limfedema umjesto bandaže fizioterapeuti koriste K-taping za smanjenje otekline.