Thalassotherapia Crikvenica - Fizikalna rehabilitacija - Programi fizioterapije

Programi fizioterapije

Svi rehabilitacijski programi započinju specijalističkim pregledom liječnika specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, koji će utvrditi Vašu dijagnozu te definirati smjernice Vašeg rehabilitacijskog programa. Pri tome će uzeti u obzir Vaše dosadašnje nalaze i učinjenu dijagnostiku. Prema potrebi izvršiti će se ili zatražiti dodatne dijagnostičke pretrage. Vaš fizioterapeut će izvršiti procjenu i evaluaciju Vašeg trenutnog stanja, uzeti u obzir Vaš primarni problem i Vaša očekivanja te na temelju istih odrediti program fizioterapije sa realnim ciljevima. Svaki program je individualiziran što znači da su vrsta, opseg i dinamika procedura fizioterapije kao i trajanje rehabilitacijskog programa prilagođeni dijagnozi i ciljevima rehabilitacije te specifičnom zdravstvenom stanju pacijenta. Individualni pristup u fizioterapiji najvažnija je komponenta rehabilitacije.

Programi rehabilitacije se provode u akutnoj fazi (postoperativna i posttraumatska stanja, te razne sportske ozljede) te subakutnoj i kroničnoj fazi bolesti (degenerativna stanja).

Programi rehabilitacije provode se u okviru

Cjenik

Cjenik

Pogledaj

Postoperativna rehabilitacija mišićno-koštanog sustava

Provodi se u ranim fazama oporavka nakon operativnih zahvata na zglobovima, kostima, ligamentima, tetivama i mišićima (ugradnja umjetnih zglobova kuka, koljena, ramena, gležnja, rekonstrukcija prednjeg i stražnjeg križnog ligamenta, rekonstrukcija patelofemoralnog ligamenta, rekonstrukcija rotatorne manžete, razne osteosinteze..).

Ciljevi postoperativne rehabilitacije su educirati pacijenta/klijenta hodu sa pomagalima ukoliko je riječ o donjim ekstremitetima, sanirati oteklinu i hematom operiranog područja, smanjiti bol, povećati opseg pokreta, educirati pacijenta/klijenta vježbama za snaženje muskulature i osposobiti ga za svakodnevne aktivnosti u okvirima postoperativnog protokola.
Fizioterapijske procedure prilagođene su specifičnom zdravstvenom stanju svakog pacijenta/klijenta s individualnim pristupom, a najčešće se primjenjuju individualne terapijske vježbe, mobilizacije zglobova i mekih tkiva jednom ili u kombinaciji više specijalnih tehnika, krioterapija suhim zrakom, K-taping, elektrostimulacija mišića te limfna drenaža ukoliko je potrebna. U rehabilitaciju ozljeda i postoperativnih stanja donjih ekstremiteta uključuju se i kinetek za donje ekstremitete te trening hodanja.

Program za kralješnicu – postoperativna rehabilitacija

Ciljevi programa su otkloniti postoperativnu bol, postići stabilizaciju kralješnice aktivacijom prvenstveno duboke a potom i površne muskulature, povećati opseg pokreta i educirati pacijenta za lakše i prilagođeno izvođenje svakodnevnih aktivnosti.

Fizioterapijske procedure prilagođene su specifičnom zdravstvenom stanju svakog pacijenta/klijenta, a najčešće se sastoje od individualne mobilizacije zglobova i mekih tkiva (specijalne tehnike), individualnih terapijskih vježbi, grupne hidrogimnastike u bazenu s grijanom morskom vodom, eventualno podvodne masaže donjih ekstremiteta te procedure elektroterapije.

Program za kronične i degenerativne tegobe mišićno-koštanog sustava

Provodi se kod promjena na zglobovima ekstremiteta i kralješnice (artroze) te mekih tkiva (mišići, tetive i ligamenti). Dugotrajna izloženost negativnim životnim navikama današnjice poput nedostatka kretanja, dugotrajnog i nepravilnog sjedenja ili izloženost opterećenjima, specifičnim kretnjama i uvjetima rada tijekom radnog vijeka uzrokuju brojna degenerativna i kronična oštećenja na mišićno-koštanom sustavu.

Provodi se u cilju otklanjanja uzroka pacijentove/klijentove boli pojedinih dijelova mišićno-koštanog sustava, te eliminiranja posljedične boli. Program je individualan i prilagođen specifičnom zdravstvenom stanju. Najčešće se sastoji od individualnih terapijskih vježbi uz primjenu jedne ili kombinacije više specijalnih tehnika za mobilizaciju zgloba i mekih tkiva (Maitland, Mulligan, Cyriax, Kaltenborn, fascijalne manipulacije), grupne hidrogimnastike u bazenu s morskom vodom, INDIBA-e ili procedura elektroterapije, ovisno o trenutnoj indiciranosti.

Neurološki program

Program se provodi kod raznih stanja nakon ozljeda centralnog i perifernog živčanog sustava (stanje nakon moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga i leđne moždine, ozljede živaca, multipla skleroza..) u cilju postizanja što bolje pokretljivosti pojedinih zahvaćenih dijelova tijela. Klijenta se nastoji osposobiti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i podići mu razinu kvalitete života. Program je baziran na individualnom pristupu s elementima neuromišićne reedukacije (PNF ili Bobath), hidrogimnastike u Hubbard kadi ukoliko je individualno indicirana, elektrostimulacija živaca ili mišića te po potrebi analgetskih procedura.

Program za reumatske bolesti

Ciljevi programa rehabilitacije usmjereni su na otklanjanje uzroka bolesti te popratnih simptoma (bol), povećanje opsega pokreta pojedinih zglobova, snaženje oslabljene muskulature ili održavanje postojećeg tonusa. Procedure fizioterapije temelje se na individualnom pristupu pacijentu/klijentu gdje se kreiraju procedure prilagođene trenutnom stanju pacijenta/klijenta. Najčešće su to individualne terapijske vježbe uz specijalne tehnike, grupna hidrogimnastiku u grijanom bazenu s morskom vodom, K-taping te procedura elektroterapije.

Program za osteoporozu

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Primarna uloga fizioterapije je promocija zdravlja uz aktivan način života čime se značajno unapređuje njegova kvaliteta.

Iz tog razloga fizioterapija je neizostavan faktor u prevenciji osteoporotičnih prijeloma. Fizioterpija u Thalassotherapiji Crikvenica obuhvaća fizioterapijsku procjenu i fizioterapijsku intervenciju osobe sa osteoporozom. Nudi individualno sačinjene programe za svakog pacijenta, uz nadzor osobnog fizioterapeuta, s naglaskom na medicinske vježbe. Ona uključuje kombinaciju terapijskih vježbi u grijanom bazenu s morskom vodom, respiratorni i aerobni trening, te vježbe s otporom u suvremeno opremljenom parku medicinske rehabilitacije. U parku se vježba na svježem zraku s pogledom na more, što doprinosi boljoj opskrbi kisikom, neophodnim za rad mišića. Vježbe se kombiniraju s medicinskim treningom u jedinicama za fizioterapiju sa suvremeno opremljenom opremom kao što su traka za brzo hodanje, ergometar i orbitrek. Medicinskim vježbama postiže se pozitivan učinak na mišićnu i koštanu masu, što je od iznimne važnosti za osobe sa osteoporozom. Kroničnu bolnost, posebice torakalne i lumbalne kralješnice uspješno rješavamo u kratkom vremenskom periodu najsuvremenijom tehnologijom, uređajem INDIBA Activ. Osnovni učinci uređaja su brzo smanjenje bola, obnavljanje tkiva i povećana pokretljivost zglobova. Također u program može biti uključena i magnetoterapija.

Predoperativni program

Prije planiranog operativnog zahvata na kralješnici ili zglobu preporuča se izvršiti pripremni fizioterapijski program u cilju unapređenja fizičkog kapaciteta tijela kako bi sam oporavak i vraćanje u životnu funkciju bio što kraći i uspješniji. Program uključuje individualni fizioterapijski pristup sa individulnim terapijskim vježbama. Može biti popraćen elektrostimulacijom mišića, edukacijom korištenja pomagala i transfera.

Programi izokinetike i sportske rehabilitacije

Programi se provode na izokinetičkom aparatu Humac Norm. Sastoje se od izokinetičke dijagnostike i izokinetičkih vježbi sačinjenih na temelju analize dobivenih rezultata iz provedenog testiranja.

Kada se testiraju donji ekstremiteti, izokinetička dijagnostika obuhvaća gležnjeve, koljena i kukove. Kada se radi o problematici lumbalne kralješnice neophodno je provesti izokinetičko testiranje gležnjeva, koljena, kukova i lumbalne kralješnice. Kod testiranja gornjih ekstremiteta obuhvaćaju se pokreti u ramenu i laktu. Kod analize rezultata u obzir se uzimaju parametri dob, spol, datum,mjesec i godina rođenja, visina, težina, dominantna strana i ozlijeđena strana te razina sportske aktivnosti ispitanika. Programi su od izuzetne važnosti za aktivne sportaše jer se njima preveniraju moguće ozljede. Izokinetički tim preporučuje izokinetičku dijagnostiku u ranim dvadesetim godinama kako bi se na vrijeme prevenirala mišićno-koštana oštećenja.