Thalassotherapia Crikvenica - Fizikalna rehabilitacija - Terapijski postupci

Terapijski postupci

Fizioterapeutska procjena i evaluacija

Fizioterapija je usluga koju obavlja, vodi ili nadgleda fizioterapeut i započinje fizioterapijskom procjenom koja služi za utvrđivanje funkcionalnog statusa pacijenta/klijenta.

Procjena uključuje pregled te započinje upoznavanjem s liječničkom dokumentacijom. Kroz razgovor s pacijentom/klijentom o problemu sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjima, funkcionalnim ograničenjima, nesposobnostima ili drugim stanjima zdravlja uzima se fizioterapijska anamneza. Dodatnim screeningom i upotrebom posebnih testova i mjerenja, sintetizira se kliničko zaključivanje i postavlja se fizioterapeutska dijagnoza koja je osnova za planiranje fizioterapijskih postupaka.

Izokinetičko vježbanje

Izokinetika je metoda koju u našoj ustanovi koristimo u fizioterapiji za brže postizanje mišićne snage i sinergije zglobova. Istraživanja pokazuju da se učinak izokinetičke rehabilitacije zadržava najčešće 2 do 4 godine, a oporavak je 3 do 5 puta brži u odnosu na klasični postupak rehabilitacije.

Vježbanjem na izokinetičkom aparatu mogu se otkloniti utvrđeni poremećaji u odnosu mišića kao i povećati mišićna snaga. Na taj način zaustavlja se daljnje oštećenje i postiže oporavak oštećenih struktura zgloba. Vježbe se provode na izokinetičkom uređaju Humac Norm, namijenjenom za vježbanje gornjih i donjih ekstremiteta, mišića trupa kao i provođenje radne terapije za neurološke pacijente. Radi se o iznimno sofisticiranom uređaju za čije korištenje je tim fizioterapeuta posebno educiran.

Indikacije za izokinetičko vježbanje: prevencija sportskih i ostalih ozljeda, rehabilitacija ortopedskih stanja, neuroloških stanja, stanja nakon amputacije donjih udova, stanja nakon sportskih ozljeda, stanja nakon operativnih zahvata na mišićno-koštanom sustavu, priprema za skijanje, regulacija tjelesne mase i dr. Kontraindikacija za izokinetičko vježbanje je malo, tu su tek svježi lomovi, aneurizme, akutna upalna stanja, trudnoća, ograničena pokretljivost zgloba i tlak iznad 160°.

Individualne terapijske vježbe

Uključuju pasivne, asistirane i aktivne vježbe opsega pokreta u zglobu.

Pacijentu/klijentu se nudi niz individualno prilagođenih vježbi za toniziranje i snaženje oslabljene muskulature sa raznim odgovarajućim pomagalima. U prevenciji ponovnih ozljeda, nakon amputacije donjih udova te nakon cerebrovaskularnog inzulta neophodno mjesto imaju vježbe propriocepcije i balansa, koje u našoj ustanovi provodimo na raznim balansnim podlogama, kompjuteriziranim balansnim platformama, pilates loptama i sl.

Specijalne manualne tehnike u fizioterapiji

Neizostavni pristup u fizioterapiji u našoj ustanovi zauzimaju specijalne tehnike fizioterapije čija primjena doprinosi efikasnijem i bržem otklanjanju ili ublažavanju tegoba mišićno-koštanog sustava. Primjenjuju se sljedeće specijalne tehnike:

Maitland koncept

Maitland koncept predstavlja jedini cjeloviti pristup u diferencijalnoj dijagnostici, pregledu i terapiji kojeg trenutno priznaje međunarodna federacija ortopedskih manualnih fizioterapeuta. Koncept podrazumijeva primjenu pasivnih i dodatnih oscilirajućih pokreta u svim zglobovima gornjih i donjih ekstremiteta te kralješnice. Cilj je uspostaviti bezbolan pokret dok se mobilizacijom poboljšavaju pokreti koji su ograničeni. Indikacije za primjenu manualne terapije koja se bazira na principima Maitland koncepta su akutne, degenerativne i kronične bolesti kralješnice, degenerativne bolesti zglobova ekstremiteta, problematika mekih tkiva zglobova, postoperativna stanja nakon ugradnje umjetnih zglobova, kirurški zahvati na kralješnici, sportske ozljede te neurološki problemi.

Mulligan koncept

Bazira se na manualnim mobilizacijama koje se kombiniraju s aktivnim pokretom. Osnovno je pravilo da tretman mora biti bezbolan, a koristi se za liječenje stanja kod kojih postoji gubitak pokreta u zglobu, bol povezana s pokretom ili bol povezana sa specifičnim aktivnostima. Fizioterapeut pritiskom na zglobne površine uspostavlja u zglobu normalno klizanje, a pacijent radi aktivan pokret. Za koncept je značajno da fizioterapeut uvijek potraži klizanje zgloba koje je za pacijenta najprimjerenije odnosno ne uzrokuje dodatnu bol. Taj se položaj može pasivno zadržati, izvoditi ritmičke pritiske i/ili pacijent radi aktivan pokret u smjeru koji je za njega bezbolan. Laganim pritiskom na zglobnu površinu zajedno s aktivnim pokretom toga dijela tijela, trenutno dolazi do veće pokretljivosti i/ili smanjenja boli. Nakon nekoliko ponavljanja pokreta bol može i potpuno nestati, čak i kad je dugo trajala pa je zbog toga zovu i “čudesna terapija”. Mobilizaciju s pokretom možemo upotrijebiti kod različitih stanja kao što su npr: bolna kralješnica, teniski lakat, uganuće gležnja, degenerativne promjene koljena, kuka...

Kaltenborn tehnika

Kaltenborn pristup koristi tri stupnja mobilizacije zgloba gdje se prva dva koriste za smanjenje boli, a treći za mobilizaciju zgloba koji je ograničen u pokretanju. Tehnikom se primjenjuje pasivni pokret u svrhu smanjenja boli, povećava se granična pokretljivost zgloba i poboljšava elastičnost tkiva.

Cyriax tehnika

Moderna je ortopedska manualna tehnika koju u fizioterapiji koristimo kod ozljeda mekih tkiva i zglobova. Tehnike koje se primjenjuju su poprečna frikcija ligamenata i mišića s izrazito povoljnim učinkom nakon ozljeda; mobilizacija i manipulacija zglobova te trakcija kralješnice.

Fascijalne manipulacije

Fascija je ovojnica koja obavija mišiće unutar cijelog tijela. Uslijed ozljeda i postoperativnih stanja dolazi do sljepljivanja i ožiljaka na slojevima fascije te do pojave boli i ograničenja funkcije pojedinog dijela tijela. Fascijalnom manipulacijom fizioterapeut nastoji opustiti fasciju te na taj način utječe na smanjenje boli. Indikacije su boli nakon ozljeda mišićno koštanog sustava, bolna stanja kralješnice te glavobolje.

Bobath koncept

Vrsta je fizioterapije koja ima za cilj poboljšati kretanje i pokretljivost pacijenta/klijenta s oštećenjima središnjeg živčanog sustava. Temelji se na sposobnostima mozga da se prilagodi promjeni i reorganizaciji te oporavku nakon neuroloških oštećenja. Bobath koncept primjenjuje se kod odraslih pacijenta s oštećenjima središnjeg živčanog sustava kao što su stanja nakon moždanog udara, multipla skleroza, Mb.Parkinson, traume mozga, hipoksična oštećenja mozga i sl.

PNF koncept

Stimulacijom proprioceptora poboljšavaju se mišićno-živčani mehanizmi kod neuroloških pacijenata, te pojedinih ortopedskih i reumatoloških oboljenja. PNF pristupom, ovisno o tehnici koja se primjenjuje, možemo utjecati na povećanje opsega pokreta, započinjanje pokreta, poboljšanje koordinacije, učenje pokreta, jačanje mišićne snage te poboljšanje koncentrične i ekscentrične kontrole pokreta.

Hidrokineziterapija

Podrazumijeva vježbe u bazenu sa grijanom morskom vodomza gornje i donje ekstremitete, individualne vježbe u Hubbard kadi s dizalicom za nepokretne pacijente/klijente, podvodne masaže dijela tijela ili cijelog tijela te dvostanične i četverostanične hidrogalvanske kupke. Više o hidrokineziterapiji…

Iniba

U našoj ustanovi otišli smo korak dalje u cilju bržeg i efikasnijeg rješavanja tegoba. U tu svrhu koristimo kombinaciju specijalnih manualnih tehnika (Maitland, Cyriax) i INDIBA Activ uređaja kojim se povećava biostimulacija, vaskularizacija i hiperaktivacija tkiva.

Osnovni učinci INDIBA-e su brzo smanjenje boli i oteklina te brzo povećanje pokretljivosti zglobova. Iznimno dobri rezultati postižu se kod akutnih i kroničnih stanja na mišićno koštanom sustavu, bolne kralješnice, postoperativnim stanjima te kod sportskih ozljeda i rehabilitacije sportaša.

Udarni val

Primjena udarnog vala u fizioterapiji uglavnom je povezana s liječenjem kroničnih poremećaja mišićno-koštanog sustava.

U našoj ustanovi koristimo manje invazivni radijalni udarni val. Najčešće indikacije kod kojih se primjenjuje udarni val s pozitivnim rezultatima liječenja su petni trn, kalcifikat u ramenu, miofascijalni bolni sindromi i teniski/golferski lakat. Prije tretmana udarnim valom, vrlo je važno da liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije učini dijagnostički ultrazvuk lokomotornog sustava.

Krioterapija

U našoj ustanovi provodimo modernu krioterapiju suhim zrakom putem uređaja CRYO.

Prednosti su da se radi o beskontaktnoj metodi iznimno učinkovitoj u ranoj postoperativnoj fazi jer su izbjegnute bilokakve mogućnosti infekcije. Konstantnim ispuhivanjem suhog zraka od -30° C dubinske strukture se hlade, za razliku od zastarjelih metoda hladnih obloga i kriomasaža ledom kojima se postiže samo efekt površinskog hlađenja. Indikacije za krioterapiju su artritis, burzitis, tendinitis, tenosinovitis, miositis, fibrozitis, napetost mišića, ozljede zglobova i mišića.

Ultrazvučna terapija

Učinci terapijskog ultrazvuka mogu biti termički i netermički.

U našoj ustanovi na raspolaganju su uređaji za statičku tehniku aplikacije ili mobilnu. Indikacije kod kojih se primjenjuje ultrazvučna terapija su kronične degenerativne bolesti, ozljede ligamenata i tetiva, burzitisi, kapsulitisi, tendovaginitisi, peritendinitisi...

Laser

Za primjenu ove terapije u našoj ustanovi koristimo se laserom visokog inteziteta – Hilt laserom.

Učinci su sljedeći: biostimulacija, regeneracija tkiva, analgezija, antiupalni i antiedemski. Najčešće indikacije kod kojih se primjenjuje su: ozljede mekih tkiva (mišića, tetiva, ligamenata), kronična degenerativna stanja, sportske ozljede (rupture mišića, distorzije i sl.), posttraumatski edemi. Iznimno dobre rezultate nam daje u kombinaciji sa udarnim valom, dok se sa ostalim elektroanalgetskim procedurama ne kombinira.

Elektroterapija

Zajednički je naziv za razne procedure fizioterapije u kojima se električna struja koristi u svrhu liječenja tako da smanjuje bol i smiruje upalne procese.

Modernim i potpuno kompjuteriziranim aparatima za elektroterapiju omogućujemo precizno korištenje terapijskog oblika za sva oboljenja koja dobro reagiraju na ovakav način liječenja. U Thalassotherapiji Crikvenica koristimo analgetske struje (TENS, dijadinamske struje, interferentne sruje) te različite vrste elektrostimulacija. Elektrostimulacija je postupak primjene električnih impulsa u svrhu izazivanja mišićne kontrakcije. Elektrostimulaciju koristimo kod naktivitetne mišićne atrofije te periferne i centralne klijenuti. Koristimo se najnovijim uređajima za stimulaciju mišića Globus i Compex.

Magnetoterapija

Indikacije za primjenu magnetoterapije su upalne i degenerativne reumatske bolesti, ozljede i bolesti mišićno-koštanog sustava te sraštavanje kostiju.

Primjena ove terapije nije indicirana za osobe koje imaju pacemaker i elektronske implantante, dok umjetni zglobovi i metalni implantanti nisu kontraindikacija.

Kinematic taping (K-taping)

Kinemetic taping ili K-taping koristi se u različitim poljima fizioterapije kao pomoć drugim fizioterapijskim metodama i manualnim tehnikama u cilju boljih terapijskih efekata.

Ovisno o tome koji terapeutski učinak želimo postići, traka se postavlja na specifično mjesto, odabirom metode postavljanja trake kao i njihovom kombinacijom kod specifičnih stanja. Učinci djelovanja K-tapinga su da potpomaže ili smanjuje mišićnu kontrakciju, podupire zglobne strukture, pomaže kod ublažavanja bolova, ubrzava oporavak oštećenih mišića, zglobova i ligamenata, povećava cirkulaciju i protok limfe te prevenira nove ozljede.

KINETEK – kontinuirano pasivno razgibavanje

Kontinuirano pasivno razgibavanje dinamičkom udlagom – kinetek koristi se u ranim postoperativnim fazama rehabilitacije koljena.