Thalassotherapia Crikvenica - Program plućne rehabilitacije za odrasle

Program plućne rehabilitacije za odrasle

Što je plućna rehabilitacija?

Plućna rehabilitacija sveobuhvatan je niz intervencija koji se bazira na temeljitoj procjeni svakog bolesnika prema čemu se zatim određuju individualna terapija vježbanja, ali i edukacija o bolesti te promjeni ponašanja, a sve radi poboljšanja fizičkog i psihičkog stanja bolesnika s kroničnom plućnom bolesti. Cilj plućne rehabilitacije jest dugoročno poboljšanje pridržavanjem takvoga zdravog ponašanja. Promjena ponašanja životno je važna za optimizaciju i poboljšanje zdravstvenog stanja bolesnika s kroničnom bolesti dišnog sustava jer smanjuje broj intervencija pa je plućna rehabilitacija prepoznata kao vodeća strategija pri postizanju tog cilja.

Kome je namijenjena plućna rehabilitacija?

Nakon procjene liječnika obiteljske medicine i vodećeg specijalista, ova rehabilitacija preporuča se bolesnicima sa sljedećim dijagnozama: kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), astma, intersticijske bolesti pluća, u bolesnika liječenih zbog karcinoma pluća, cistična fibroza, u bolesnika koji se pripremaju za transplantaciju pluća itd. Plućna rehabilitacija pokazala se uspješnom u oporavku bolesnika nakon preboljele bolesti COVID-19, kod kojih simptomi bolesti traju dugo, odnosno koji pate od zaduhe i nekoliko mjeseci nakon početka bolesti.

Kako je organiziran program rehabilitacije?

Multidisciplinarni tim za plućnu rehabilitaciju čine pulmolog, fizioterapeut, medicinska sestra, klinički psiholog i nutricionist. Prije početka i po završetku rehabilitacijskog programa provodi se pulmološka obrada i fizioterapijska procjena te se program prilagođava svakom bolesniku prema njegovom specifičnom zdravstvenom stanju i ciljevima rehabilitacije. Kroz program rehabilitacije provodi se psihološka i nutricionistička procjena, edukacija i savjetovanje.

Specifičnost programa s fizioterapijske strane čini korištenje specijalnih tehnika u fizioterapiji namijenjenih plućnim bolesnicima, rekondicioniranje, kao i korištenje uređaja za jačanje snage i izdržljivosti dišne muskulature Respifit i PowerBreathe. Rehabilitacija u pravilu uključuje i inhalacijsko liječenje u našem inhalatoriju - ovisno o osnovnoj dijagnozi bolesnika. Provodi se edukacija i vježbanje nordijskog hoda.

Ima li mikroklima utjecaj na ishod liječenja?

Osim medicinskih tretmana, rehabilitaciji značajno pridonosi i klimatoterapija kroz boravak na otvorenom, vježbanje, šetnje, plivanje i ostali oblici fizičke aktivnosti na otvorenom uz more i u moru. Izrazito ugodna mikroklima i visoka kvaliteta zraka terapijski djeluju na oporavak kako tjelesnog tako i emocionalnog stanja.

Koliko traje program?

Preporučeno trajanje programa je tri tjedna. Kompletan program moguće je provesti temeljem uputnice za ambulantno liječenje ili uz privatno plaćanje. Naručiti se možete ovdje.