Thalassotherapia Crikvenica - Crikvenica – destinacija zdravlja

Crikvenica – destinacija zdravlja

Blaga i povoljna mediteranska klima i mikroklima, čist zrak, toplina sunca, ljekovite kapljice morske soli i aromatično bilje darovi su kojima priroda nesebično obasiplje Rivijeru Crikvenica. Rivijeru koja je, upravo zbog prirodnih blagodati, još u 19. stoljeću među prvima u Hrvatskoj započela njegovati tradiciju zdravstvenoga turizma. Prirodni ljekoviti činitelji u ovome kraju, poput klime, čistoće zraka, morske vode, sunčevog zračenja i biljnog pokrova, čuvaju naše zdravlje, pomažu u prevenciji, oporavku i rehabilitaciji raznih bolesti i poboljšavaju kvalitetu života. Krijepe i jačaju tijelo, duh i um.

Geografska obilježja

Rivijera Crikvenica se nalazi u u Kvarnerskome zaljevu Jadranskoga mora i pripada makroregiji Sjeverno hrvatsko primorje.

Zaštitu od jakih sjevernih vjetrova pružaju brežuljci Obla i Drenin u zaleđu, a zahvaljujući njima, u ovome se kraju izmjenjuju morske i kontinentalne klimatske značajke. Prevladava stabilna, zdrava i blaga sredozemna klima s istodobnom prisutnošću morskih i planinskih zračnih struja, ugodno toplim, vedrim i suhim ljetima te oblačnim, kišovitim i ne previše hladnim zimama. Veliki broj sunčanih sati, čistoća zraka i mora te povoljan geografski položaj u kojemu se miješaju morski i gorski zrak, rano su istaknuli Crikvenicu kao savršeno mjesto za liječenje dišnih organa.

Ljekovita klima

Crikvenica je ponosna vlasnica blage klime koja liječi, što je prepoznato i potvrđeno pred više od stotinu godina.

Prema Köppenovoj klasifikaciji klime, Crikvenica ima umjereno toplu kišnu klimu s najtoplijim mjesecom srpnjem, koji ima srednju temperaturu 24,5 °C i najhladnijim siječnjem sa 6,2 °C. Srednje dnevne temperature više od 20 °C mogu se očekivati od početka lipnja do sredine rujna. S ukupno više od 2300 sunčanih sati na godinu, Crikvenica se ubraja među vrlo sunčana područja u Hrvatskoj. Čak i u najhladnijim zimskim mjesecima u oko 20 % slučajeva bude ugodno svježe ili ugodno. Proljeće i jesen su vrlo povoljni za provođenje aktivnog odmora uz šetnje i sport, a povoljna karakteristika crikveničke bioklime je da se osjet vrlo vruće i u najtoplijim mjesecima javlja isključivo u popodnevnim satima pa su jutra i večeri pogodni za šetnje ili sportske aktivnosti.

Kvaliteta mora

Slanost mora od 4% i neprekidna strujanja od jugoistoka prema sjeverozapadu čine more na Rivijeri Crikvenica iznimno čistim i bistrim.

Mjerenja od 2009. do 2014. godine na 27 lokacija pokazuju da je more izvrsne kakvoće (izvor: Institut za oceanografiju i ribarstvo, www.izor.hr). Maksimalne temperature se kreću od 23,2 °C u lipnju do najviše zabilježene ljetne vrijednosti od 27,1 °C. Sredozemne klimatske osobitosti utječu i na vegetaciju, tako da uz more prevladavaju mediteranske biljke (borovi, čempresi, ružmarin, lovor itd.).

Kvaliteta zraka

Zrak na Rivijeri Crikvenica odlikuje se iznimnom čistoćom i raspršenim zdravim oligomineralima, a njegovu ljekovitost povećava visok postotak ozona, klora, natrija i joda te optimalna vlažnost. U zraku su zabilježene tek minimalne koncentracije štetnih alergena, a eventualno blago alergijsko djelovanje peludi moguće je u rano proljeće. Savršena simbioza morskog i planinskog zraka s česticama morske soli i kapljicama eteričnih ulja ljekovitih mediteranskih biljaka pruža sjajne uvjete za liječenje, oporavak i čišćenje gornjih i donjih dišnih putova. Crikvenički zrak znatno olakšava disanje, poboljšava koncentraciju i raspoloženje i jača vitalnost.