Thalassotherapia Crikvenica - Hidroterapija

Hidroterapija

Nezamjenjiv element u liječenju i rekreaciji pacijenata Thalassotherapije Crikvenica predstavlja hidroterapija. Hidroterapija (grč. hidor – voda, therapeia – liječenje) je termin kojim se označava uporaba vode u svrhu liječenja. Od davnina su poznati za zdravlje blagotvorni učinci morske kupelji, koji sjedinjeni sa saznanjima suvremene medicine pružaju optimalne rezultate u unapređenju psihofizičkog zdravlja.

Kod imerzijske hidroterapije, odnosno uranjanja bolesnikova tijela ili dijela tijela u vodu, iskorištavaju se jedinstvena fizikalna i termalna svojstva vode. Djelovanje hidroterapijskih postupaka pogodno je za respiratorni, živčani i lokomotorni sustav.

Hidroterapija zagrijanim morem na 32° C u Thalassotherapiji Crikvenica se izvodi u terapeutskom bazenukoji pruža idealne uvjete za provođenje raznovrsnih medicinskih programa, i to kod:

  • bolesti lokomotornog sustava – koštano-zglobna oboljenja, bolesti kralježnice, upalni i metabolički reumatizmom u kroničnoj fazi, degenerativni i izvanzglobni reumatizam, ozljede u subakutnoj i kroničnoj fazi, sportske ozljede, stanja nakon ugradnje ednoproteza, kontrakture zglobova;
  • neuromuskularnih oboljenja;
  • alergijskih i drugih bolesti gornjih i donjih dišnih putova – plivanje i vježbe u vodi povećavaju dubinu disanja, poboljšavaju plućne kapacitete, ubrzavaju cirkulaciju i rad srca te izazivaju proširenje dišnih putova i jačanje dišne muskulature. Zrak u bazenu je topao i vlažan i samim time smanjuje mogućnost provokacije bronhospazma;
  • laringektomiranih pacijenata – fizikalna rehabilitacija laringektomiranih osoba u bazenu provodi se u cijeloj Hrvatskoj jedino u Thalassotherapiji Crikvenica. Cilj je terapije postizanje relaksacije, poboljšane pokretljivosti i povećanje mišićne snage, čime se doprinosi poboljšanju funkcije respiratorne muskulature i zaštiti plućne funkcije. Provodi se uz upotrebu specijalnih pomagala (kanila), kako voda ne bi kroz otvor na vratu (traheostomu) ušla u pluća. Također se organizira i škola plivanja za laringektomirane osobe, u kojoj oni, pod stručnim vodstvom licenciranog instruktora, nauče kako koristiti specijalna pomagala u bazenu te tehnike plivanja koje mogu primjenjivati i izvan boravka u specijalnoj ustanovi za medicinsku rehabilitaciju.

Terapija se provodi pod nadzorom fizioterapeuta, a propisana je i praćena od strane fizijatra, pedijatra alergologa, pulmologa i otorinolaringologa. Hidroterapijski postupci provode se u grupama do 15 osoba.

Osim medicinski vođenih procedura, morska se voda koristi i slobodnim pristupom i to ponajviše rekreativnim plivanjem u moru u ljetnim mjesecima, a zimi u bazenu s toplom morskom vodom. Ustanova se nalazi na samoj morskoj obali uz šljunčanu plažu plitkog čistog mora pješčanog dna koje u ljetnim mjesecima doseže temperaturu od 27°C.