Thalassotherapia Crikvenica - Inhalacijska terapija

Inhalacijska terapija

Terapijsku vrijednost morske vode određuju njezina fizikalna i kemijska svojstva. Ljekovita svojstva mora poznata su od davnina. Jadransko more smatra se najčišćim među morima Sredozemlja. Morska voda je otopina minerala: natrija, magnezija, kalcija, klora, sulfata i bikarbonata. Pored toga sadrži u tragovima: bakar, mangan, selen, cink. U radovima je potvrđeno da soli i mikroelementi (Ca, Fe, Mg, Na, Cu, Sn i dr.) koji se nalaze u morskoj vodi imaju antiseptički, antibakterijski i antivirusni učinak.

Inhalacijska terapija se provodi u specijaliziranom inhalatoriju jedinstvenom na čitavom Jadranu, pa i u Europskim razmjerima. Suvremeni uređaji za inhalacijsku terapiju omogućuju iznimnu kvalitetu raspršivanja kako prirodnih činitelja morske vode i eteričnih ulja tako i medikamenata, čime se postižu iznimni učinci postupka inhalacijska terapija.

Inhalacijska terapija obuhvaća uvođenje raspršenih prirodnih ljekovitih otopina odnosno lijekova ili plinovitih tvari u dišne organe lokalno, a posljedično preko plućnog tkiva dijelom i u sistemski krvotok. Ljekovita tvar uz pomoć suvremene tehnologije zagrijava se na temperaturu ljudskog tijela i raspršuje u aerosol različitih dimenzija čestica. Primjerice, aerosol čestica do 5 mikrona (suhe inhalacije) namijenjene donjih dišnim putovima, odnosno aerosol veličine čestice 5-10 mikrona (vlažne inhalacije) namijenjene gornjim dišnim putovima. S obzirom na jedinstveni sustav gornjih i donjih dišnih putova, te činjenicu da 8 od 10 bolesnika s astmom boluje i od alergijskog rinitisa, primjenjuju se obje vrste inhalacije prema indikaciji.

Od ostalih inhalacija koriste se inhalacije eteričnih ulja i inhalacije medikamentima (kortikosteroidi, mukolitici, beta2agnostik, antikolinergik). Kod opstruktivnih plućnih bolesti koriste se IPPB inhalatori (inhalatori pod izmjeničnim pozitivnim pritiskom, engl. intermitens positive pressue breathing).

Inhalacijsku primjenu eteričnih ulja u medicinske svrhe danas potvrđuju brojna znanstvena istraživanja. Eterična ulja za inhalaciju primjenjujemo još od 1961. godine prema preporuci prof. dr. Ive Padovana, akademika, a receptura je kao takva ostala nepromijenjena do današnjih dana.

Eterično ulje koje se inhalira u Thalassotherapiji Crikvenica sastoji se od:

  • Phenolum liquefactum - smjese fenola sa kamforom i mentolom, djeluju lokalno anestetički uz bakteriostatični učinak.
  • Mentholum – u prirodi menta, sadrži eterična ulja sa mentolom. Ima široku primjenu u narodnoj medicini.
  • Camphora – kamfor se dobiva destilacijom iz eteričnih ulja stabla cinnamonum camphora – kamforacae. Ima pozitivan učinak na cirkulaciju krvnih žila kao i na respiraciju kod astme.
  • Aeterolum terebintinae – ulje koje se dobiva iz smole drveta bora na različite načine. Glavni sastojak su terpentini.
  • Aeterolum eucalypti – dobiva se destilacijom lišće biljke eukaliptus. Ulje je nekad služilo kao lijek protiv malarije, a danas kod tegoba poput hripavca i KOPB-a.