Thalassotherapia Crikvenica - Rehabilitacija dišnih organa

Rehabilitacija dišnih organa

Porast prevalencije alergijskih bolesti uzrokovan modernim načinom življenja zahtijeva što bržu dijagnozu i kontrolu tih bolesti ali i učinkovitu rehabilitaciju. Najčešće alergijske bolesti su alergijski rinitis i astma čiji se simptomi manifestiraju u gornjim (nos, sinusi) ili donjim dišnim putovima (veliki i mali bronhi, pluća), a često i na obje razine. Doticaj alergena iz okoliša sa sluznicom dišnog sustava pokreće slijed vrlo tipičnih simptoma. Ovisno o alergenima koji ih uzrokuju, alergijske bolesti mogu biti sezonske (peludi) ili cjelogodišnje (grinje, kućne životinje i plijesni). Radi pojačane preosjetljivosti dišnih putova, napadaje kod astmatičara mogu uzrokovati i nealergijski čimbenici poput udisanja hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, fizički napor, emocionalni stres, onečišćenje zraka i duhanski dim.

Rehabilitacija dišnih organa ili respiratorna rehabilitacija u Thalassotherapiji Crikvenica uključuje splet neinvanzivnih dijagnostičkih i terapijskih procedura kojima se rješavanju kronične, alergijske, akutne i subakutne bolesti dišnog sustava.

Rehabilitacija gornjih i donjih dišnih organa vođena je od strane specijalista otorinolaringologije i pulmologije odnosno pedijatrijske pulmologije kod djece. U liječenju i rehabilitaciji bolesti dišnog sustava provodi se multidisciplinarni pristup – koncept jedinstvenog dišnog puta. Gornji i donji dišni putovi tretiraju se kao jedinstvena cjelina. U liječenje je uključen polivalentni tim specijalista pulmologije, pedijatrije, otorinolaringologije, alergologije, fizikalne medicine i rehabilitacije te medicinske sestre i fizioterapeuti. Rehabilitacija se većim dijelom provodi u najvećem i najbolje opremljenom inhalatorijuna Jadranu, s jedinstvenom metodom inhalacija morskom vodom i eteričnim uljima po originalnoj recepturi liječnika Thalassotherapije.

Ozdravljenju značajno pridonosi i klimatoterapijakroz primarno izbjegavanje sezonskih alergena iz zavičajnog kontinentalnog područja, boravak na otvorenom, vježbanje, šetnje, plivanje i ostale oblike fizičke aktivnosti na otvorenom uz more i u moru.

Svrha plućne rehabilitacije je i poboljšanje kvalitete života kod pacijenata s kroničnim plućnim bolestima. Provođenjem rehabilitacijskih programa utječemo na produljenje dužine stabilnih faza bolesti, redukciju simptoma, manju uporabu lijekova, posebno kortikosteroida u slučaju astme te ponovno uspostavljanje narušene plućne ventilacije i plućnih funkcija.

Promjena životnog stila, odsutnost alergena i zagađenja okoliša, oslobađanje od stresa te potpuna posvećenost vlastitom zdravlju dodatno naglašavaju učinak terapijskih postupaka i zaokružuju rezultate liječenja.